Catalunya a la Lluna

2009-08-27_AVUI.jpg
>link
>download

Digital News
Avui
GALACTIC SUITE DESIGN

(Spain)

CATALUNYA A LA LLUNA

PROPOSTA · Un grup d’empresaris promou la presència catalana al Google Lunar X Prize
REPTE · 19 equips preparen la creació del robot

Un grup d’empresaris emprenedors pretén posar en marxa una candidatura catalana per participar en el concurs internacional Google Lunar X Prize, una iniciativa que premiarà amb 20 milions de dòlars (14 milions d’euros al canvi actual) el primer equip d’iniciativa privada que aconsegueixi enviar a la Lluna -i fer funcionar- un robot mòbil. La proposta lunar catalana, en fase de preparació, està promoguda per Galactic Suite Design (GSD), especialitzada en el desenvolupament de projectes aeroespacials, i New Output, consultora estratègica; amb l’assessorament del Centre Tecnològic de l’Aeronàutica i l’Espai (CTAE). El projecte portaria el nom de Catalonia Moon Discovery Group i tindria un pressupost de 60 milions d’euros. La presentació oficial es podria realitzar aquest mes de setembre al Cercle d’Economia de Barcelona.
Xavier Claramunt, directiu de GSD, considera que es planteja com “un projecte col·lectiu de país” que requerirà un esforç multidisciplinari. Tres grans empreses del sector energètic haurien manifestat el seu interès a participar en el projecte, segons els promotors.
El Google Lunar X Prize te inscrits fins ara 19 equips internacionals -la proposta catalana encara no ha estat inclosa a la llista-, a banda de dos equips que s’han retirat abans de començar a concursar. L’equip que vulgui aconseguir el primer premi haurà de fer arribar a la Lluna, de forma segura, una nau finançada com a mínim amb un 90% de capital privat. La nau o el robot transportat fins a la Lluna haurà de completar un recorregut mínim de 500 metres i transmetre a la Terra un conjunt específic de vídeo, imatges i dades. Si aquest doble objectiu es completa abans del 31 de desembre del 2012, el guanyador rebrà un premi de 20 milions de dòlars. Si el calendari s’allarga fins al 31 de desembre de 2014, el premi serà de només 15 milions de dòlars. Si les condicions actuals no es modifiquen, el concurs caducarà l’1 de gener del 2015. El segon premi del concurs està dotat amb 5 milions de dòlars i una quantitat igual es repartirà entre els equips que aconsegueixin completar alguns dels objectius (vegeu el reportatge a l’AVUI del passat 20 de febrer).buy real viagra online